Haber

Alman Filozofların İsrail’le Dayanışma Bildirgesi Eleştirilere Maruz Kaldı

Alman Frankfurt ekolünün değerli filozoflarından Jürgen Habermas’ın imzaladığı İsrail ile dayanışma deklarasyonu, bu ülkenin Gazze’de işlemeye devam ettiği savaş suçlarını aklama çabası olarak değerlendirilerek eleştirilerin hedefi haline geldi.

Habermas, Nicole Deitelhoff, Rainer Forst ve Klaus Günther imzalı bildiride, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından karşıt açıklama ve gösteriler devam ederken, İsrail ve Almanya’daki Yahudilerle dayanışma gösterilmesi gerektiği belirtildi.

İsrail’in 7 Ekim sonrasında Hamas’a yönelik “misillemesinin” orantılı olup olmadığı, sivil kayıpların önlenip önlenmediği ve gelecekte barış ilkesiyle bir savaş yürütülüp yürütülmeyeceği konularında tartışmalara neden olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: İsrail’i soykırımla suçluyor.

Açıklamada ayrıca Almanya’nın Nazi geçmişi hatırlatıldı ve İsrail’in eylemlerinin hiçbir şekilde Yahudi karşıtı tepkileri haklı çıkaramayacağı savunuldu.

Columbia Üniversitesi profesörü ve tarihçi Adam Tooze, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu açık mektubun ardından imzalayan 4 imzacının da her türlü yeni ciddi tartışmadan diskalifiye edilmesi gerektiğini” söyledi. Tepkisinde imzacıları İsrail’in işgalinden bahsetmedikleri için eleştirdi.

King’s College London’da Avrupa çalışmaları profesörü Alex Callinicos, konuyla ilgili paylaşımında şuna dikkat çekti:

Callinicos, “Alman filozoflar, İsrailli bakanların bu niyetlerini sürekli beyan etmelerine rağmen, zulüm yapanın Hamas olduğunu ve İsrail’in ‘soykırım niyeti’ olmadığını, bunu nasıl bildiklerini açıklama zahmetine girmeden biliyorlar. Eleştirel teori resmen öldü.” dedi. İfadesini kullandı.

ABD’li siyaset bilimci Jodi Dean, bu konuda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu