Sağlık

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Nedir? Semptomlar ve Risk Faktörleri

Ayrılma tasası vakit zaman hepimizin yaşadığı tasa odaklı bir histir. Bazen önemsediğimiz bir eşyayı kaybettiğimizde dahi üzülürüz. Sevdiğimiz insanlardan ayrılmaya yönelik risk faktörleri oluştuğunda ise çok daha kuvvetli bir reaksiyon gösteririz.

Doğamızda var olan ayrılma tasasını belirli bir kademeye kadar yaşamak olağan karşılanır. Lakin ruhsal manada önemli bir sorun haline gelebilecek ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen ayrılma tasası bozukluğu bu süreçten ayırt edilmelidir. Artık, ayrılma tasası bozukluğuna dair merak ettiğiniz detaylara yakından bakalım.

Ayrılma Korkusu Bozukluğunun Semptomları

Ayrılma tasası bozukluğunu vakit zaman duyduğumuz doğal telaş süreçlerinden ayırt etmek için yaşanan kimi semptomları bilmek değerlidir. Telaş bozukluğu ruhsal bir meseledir ve bilhassa bireyin gelişim süreci ile bağdaşmayan bir tavra işaret eder.

Çocuklarda ya da yetişkinlerde görülebilen bu sorun bağlanılan şahıstan ayrılma dehşetiyle kendini aşikâr eder. Ayrılma derdi bozukluğu yaşayan birey, sıhhatsiz biçimde bağlandığı şahıstan kopmak istemez ve bu niyet ile ağır kaygı yaşayabilir.

Ayrılma korkusu bozukluğunun birtakım temel göstergeleri şunlardır:

  • Birey bağlandığı şahıstan ya da bulunduğu ortamdan ayrılma korkusunu devamlı olarak yaşar.

  • Bağlı olduğu kişinin kaza geçirme, hastalanma ya da mevt riskini devamlı düşünerek endişelenir.

  • Bazen ayrılma derdi bozukluğu o kadar ağır bir hal alır ki birey telaşları nedeniyle toplumsal etkinliklerini kısıtlama yoluna masraf.

  • Kişinin yalnız kalmaktan ve sıhhatsiz halde bağlandığı şahıstan uzak olmaktan korkması en temel göstergedir.

  • Ayrılma telaşına eşlik eden kabuslar görülebilir.

  • Ayrılma tasası bozukluğunda ruhsal semptomlara ek olarak karın ağrısı, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı üzere fizikî belirtiler görülebilir.

Risk Faktörleri Neler?

Yetişkinlerde ayrılma derdi ve çocuklarda ayrılma derdi üzerinde kıymetlendirme yapıldığında farklı risk faktörlerinden kelam etmek mümkündür.

Örneğin ayrılma derdinin teşhis halini alması için çocukluk çağında en az 1 ay ve yetişkinlerde en az 6 ay sürmesi beklenir. Bununla birlikte ayrılık telaşını hastalık boyutunda yaşayan şahısların farklı risk faktörleri ile karşı karşıya kaldığı söylenebilir.

Özellikle çocukluk çağında gösterilen ebeveyn tavırları ve çevresel etkenler bu mevzuda değerli rol oynar. Ayrıyeten geçmişte yaşadığımız belirli travmatik olaylar da ayrılma tasası bozukluğunu tetikleyici ögeler haline gelebilir. Hastalık, ayrılık, mevt, kaza ve şiddet üzere travmaya neden olabilen durumlar çocukluk ve yetişkinlik periyodunda bu sorunun gelişmesine yol açabilir.

Farklı anksiyete tiplerinin hem çevresel hem de genetik şartlara bağlı olarak çeşitli risk faktörleri taşıdığı düşünülmektedir.

Kimlerde Ayrılma Tasası Bozukluğu Görülür?

Ayrılma tasası bozukluğu toplumun farklı yaş ve bölümlerinde sıklıkla gözlenen meselelerden biridir. Münasebetiyle çok dar bir danışan profilinden kelam etmek mümkün değildir.

Bazı rahatsızlıklar çocukluk ya da yetişkinlik çağında daha tesirli olurken ayrılma derdi bozukluğu konusunda bu türlü bir kıstas bulunmaz. Yani hem çocuklarda ayrılma korkusu hem de yetişkinlerde ayrılma telaşı bozukluğu sıklıkla görülebilir. Bu sorunun sırf çocukluk çağında ortaya çıkmadığı ve 20’li yaşlardan sonra da ağır formda görüldüğü tabir edilebilir.

Elbette her ayrılık tasası, korku bozukluğu yaşadığınız manasına gelmez. Bu kademede süreci netleştirmek ismine bir uzman dayanağına başvurarak yardım alabilirsiniz.

Çocuklarda Ayrılma Kaygısı

Çocuklarda ayrılma tasası en sık görülen kaygı cinslerinden biridir. Şahıstan bireye değişse de ortalama 8 aylık devirde başladığı tabir edilebilir.

Özellikle 0 ve 3 yaş aralığındaki çocukların bakımıyla ilgilenen şahıstan uzaklaştığında ayrılık derdi yaşaması muhtemel ve doğal karşılanır. Lakin çocuğun yaşının ilerlemesi ve toplumsal ortamlara alışmasıyla bu bağımlılık seviyesinin vakit içinde azalması beklenir.

Eğer çocuğunuz 4 yaşın üzerinde olmasına karşın çok bağımlılık davranışları gösteriyor ve konuttan ayrıldığında ağır telaş atakları yaşıyorsa, dikkatli olmakta yarar vardır. Bu kademede ayrılık derdi olup olmadığını anlamak için terapist dayanağına başvurmak değerlidir.

Özellikle bu telaş durumu çocuğunuzun gündelik ömrünü önemli manada olumsuz etkileyecek boyuta geldiyse ayrılık tasasından muzdarip olabilir.

Yetişkinlerde Ayrılma Kaygısı

Yetişkinlerde ayrılma korkusu bozukluğu sık görülen anksiyete cinslerinden biridir. Çoklukla çocuklarla özdeşleştirilen ayrılma telaşı aslında yetişkinlerde de gözlenir ve gerekli olduğu takdirde tedavisi değerlidir.

Yetişkinlerde gözlenen ayrılma telaşı; bağlanılan bir bireyden ya da bazen evcil hayvandan uzak kalma korkusu halini alabilir. Şiddetli ve önemli kaygının eşlik ettiği bu dert seviyesinde kişi bağlandığı bireyden uzak kalırsa onun ziyan göreceğini düşünebilir. Ayrıyeten yalnız kalmaktan korkma ve bağlandığı şahıstan devamlı haber alma üzere öteki belirtilerle kendini gösterir.

Ayrılma Telaşının Üstesinden Gelmek İçin Neler Yapılmalı?

Ayrılma Tasası ozukluğu ömür kalitesini önemli manada olumsuz etkileme kapasitesine sahip olan bir rahatsızlıktır. Takviye alınması mümkün olan ayrılma korkusunun üstesinden gelmek için öncelikle bir uzmana danışmak ve durumun anksiyete boyutunda olup olmadığını anlamak kıymetlidir. Bunun yanı sıra ayrılma korkusundan kurtulmak için yapabileceğiniz birtakım muhakkak başlı uygulamalar da bulunur.

Ayrılık derdinin üstesinden gelmek için uygulayabileceğiniz birtakım teknikler şunlardır:

  • Ayrılma korkusunda gerçek dışı ve çok kaygı hali mevcuttur. Bu durumu anlayarak farkındalık geliştirmeniz ve korkularınızla yüzleşmeniz yarar sağlayabilir.

  • Anksiyete aslında bir manada meçhullükten tasa halidir. Bu açıdan elinizde olmayan şeylere dair korku duymak yerine aşikâr bir etaba kadar tolerans göstermeyi öğrenmeniz değerlidir.

  • Uzman dayanağı almak şartıyla endişelerin üzerine gitmek ve maruz kalmak, sorunun tahlilinde tesirli olabilir. Yani devamlı olarak kaçınma davranışı göstermek ve bağımlı bir insan olarak yaşamak yerine dert duyduğunuz kanıların üzerine gidebilirsiniz.

  • Endişenizin ağır hale geldiği durumlarda bedeni gevşetme, nefes teknikleri uygulama ve idman yapma üzere kıymetli dayanaklara başvurabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Ayrılma Derdi Bozukluğu; kişinin hayat kalitesini ve sıhhatini olumsuz tarafta etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Tabiatımızda var olan ayrılma tasasını anksiyete meselesinden ayırt etmek ise sürecin hakikat yönetilebilmesi açısından epey kıymetlidir. Bunun için başvurulabilecek en muteber uygulama bir uzman dayanağına başvurmaktır.

Psikolojik yardım süreçlerine ek olarak ayrılma korkusu bozukluğunun semptomları, risk faktörleri ve tahlili için destekleyici öğelerle ilgili bilgi sahibi olmanız her vakit değerli bir katkıdır.

Tüm bu evreler terapi dayanağı ile birlikte sürdürüldüğünde çok daha süratli ve başarılı formda sonuç alınabilir. HiDoctor alanında başarılı ve donanımlı online psikolog grubuyla eşliğinde hizmet verir. Ayrılma derdi bozukluğu yaşıyorsanız ve dayanak almak istiyorsanız çevrim içi terapist yardımı sunan HiDoctor’a başvurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu