TSKB, En Düşük Risk Seviyesi Olan, İhmal Edilebilir Seviyedeki ÇSY Risk Notuyla Global Arenada En İyi Bankalar Arasında
Çevresel, Toplumsal ve Yönetişim (ÇSY) performansı ile çıtasını her geçen yıl üst düzeylere taşımayı sürdüren TSKB, geçen yıl 13.6 olan ve “düşük risk” düzeyinde bedellendirilen ÇSY risk notunu bu yıl yaklaşık 6 puan güzelleştirerek 7.9’a ve en düşük risk düzeyine ulaştırdı. TSKB, bu not ile Sustainalytics tarafından bedellendirilen bankalar ortasında Türkiye’de 1., küresel kalkınma bankaları ortasında 12., küresel bankacılık dalında 15., yaklaşık 15 bin kurum ortasında ise 60. sıraya yerleşti.
TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Sustainalytics’in çevresel, toplumsal ve yönetişim (ÇSY) risk derecelendirmesi notunu her geçen yıl güzelleştirmeye devam ediyor. Geçen sene 13.6 olan ÇSY risk notuyla küresel ölçekteki bankalar ortasında yükselişini sürdüren banka, bu yılki 7.9 notuyla “ÇSY performansına bağlı olarak önemli bir finansal etki yaşama riski, ihmal edilebilir seviyede” perspektifinde değerlendirildi. ÇSY odaklı strateji, çevresel ve toplumsal risklerin idaresi, insan sermayesi ve iş etiği üzere boyutlarda listedeki başka kurumlar ortasında olumlu ayrışan TSKB, risk notuyla Türkiye’de birinci sırada, küresel arenada ise en yeterli bankalar ortasında yer aldı.
Dünyanın önde gelen ÇSY araştırma, derecelendirme ve data sağlayıcısı Sustainalytics’in derecelendirmesiyle geçen yıla nazaran yaklaşık 6 puan düzgünleşme kaydeden TSKB, dünya sıralamasındaki kalkınma bankaları ortasında 12’nci, bankalar ortasında ise 15’inci oldu. Güçlü ÇSY idaresi ve ihmal edilebilir risk puanıyla sürdürülebilir bankacılık seyahatinde bir yeni muvaffakiyet daha elde eden banka, Türkiye’de birinci sırada yer aldı.
“Sürdürülebilirlik uygulamalarımızı stratejimiz doğrultusunda istikrarlı şekilde geliştirmeye ve ülkemizin yeşil ve kapsayıcı dönüşümüne çok boyutlu destek vermeye devam edeceğiz”
Sustainalytics’in küresel ÇSY performansı ölçümlemesinde risk notunu geçen yıla nazaran yaklaşık 6 puan artırmaktan büyük bir memnunluk duyduklarını açıklayan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “ÇSY risk notumuzla dünyanın sayılı memleketler arası kalkınma finansmanı kurumları ve küresel bankaları ortasında yer almayı, sürdürülebilir bankacılık alanında uzun yıllardır attığımız kararlı adımların değerli bir tescili olarak görüyoruz. Türkiye’de BM Sürdürülebilir Kalkınma Gayelerini, iklim risklerini azaltım ve uyumlanma amaçlarını, karbonsuz ekonomiyi değer yaratma modelinin merkezine koymuş örnek bir banka olmaktan ötürü gururluyuz. Bugünkü başarımızı yola erken çıkmamıza, entegre idare yaklaşımımıza, bugüne dek geliştirdiğimiz iş iştiraklerimize, insan sermayemize ve memleketler arası gelişmeleri yakından takip etme yetkinliğimize borçluyuz. Sürdürülebilirlik çok paydaşlı ve çok katmanlı bir seyahat. TSKB olarak bu alanda ülkemize ve kesimimize kazandırdığımız birincileri ve muvaffakiyetleri çoklanabilir uygulamalar olarak pahalandırıyor, tecrübelerimizi paylaşmayı da bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu bakış açısıyla Türk finans dünyasının ve gerçek sektörümüzün tüm oyuncularını somut ve tesir alanı geniş tahlillerin ortağı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Sustainalytics tarafından yapılan kıymetlendirme, bir şirketin bulunduğu dala has kıymetli ÇSY risklerine ne kadar maruz kaldığı ve şirketin bu riskleri ne kadar yeterli yönettiğini ölçen araştırma çerçevesine dayanıyor. ÇSY Risk Derecelendirmeleri, yönetilmeyen ÇSY riskinin nicel bir ölçümünü sunarken bu riski; ihmal edilebilir, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olacak formda beş düzey ile kategorize ediyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı